کارشناس پشتیبانی شبکه کیست؟
یک کارشناس پشتیبان شبکه وظیفه نگهداری از سرورها، کامپیوترهای شخصی، تجهیزات شبکه و نرمافزارهای تحت شبکه را بر عهده دارد. این فرد باید اطمینان حاصل کند تا شبکه در شرایط مختلف آماده پاسخگویی به نیازهای کاربران خواهد بود. به بیان سادهتر، کارشناس پشتیبان شبکه باید اتصالات شبکه، زیرساختها و نرمافزارها را بهطور پیوسته کنترل کند تا اگر مشکلی باعث به وجود تاخیر در عملکرد شبکه شده یا یک باگ مانع ارائه خدمات مطلوب به کارمندان یا مشتریان شبکه میشود آنرا برطرف کند. با اینحال، نکته مهمی که باید به آن دقت کنید این است که یک کارشناس پشتیبان شبکه مجاز نیست یا اختیار لازم را ندارد تا تغییری در معماری شبکه به وجود آورد یا بدون اطلاع مهندس یا معماری شبکه تغییری در پیکربندیها اعمال کرده یا سختافزاری را در شبکه جایگزین یا تعویض کند. وظیفه اصلی او حصول اطمینان از عملکرد سرورها و شبکه است. برای این منظور کارشناس پشتیبان شبکه باید از ابزارهای مانیتورینگ شبکه استفاده کند. در این مورد یک استثنا وجود دارد. اگر شرکت کوچک باشد یا شرکت توانایی استخدام مهندس شبکه را نداشته باشد، در این حالت کارشناس پشتیبان شبکه مسئولیتهای این فرد را عهدهدار میشود.
یک کارشناس پشتیبان شبکه چه وظایفی دارد؟
بهطور معمول فردی که قرار است به عنوان کارشناس پشتیبان شبکه در شرکت یا سازمانی مشغول به کار شود باید تجربه کار در امور پشتیبانی و ارتباط با مشتریان را داشته باشد تا بتواند نیازمندیها را تحلیل کرده و مشکلات مشتریان مستندسازی و گزارش کند. علاوه بر این باید توانایی استدلال و پاسخگویی و رفع مشکلات مشتریان را داشته باشد. شرح وظایف کارشناسان پشتیبان شبکه به شرکتی که در آن مشغول به کار هستند بستگی دارد. با اینحال، برخی وظایف مشترک هستند. از آن جمله به موارد زیر باید اشاره کرد:
- تنظیم و پیکربندی موارد مربوط به امنیت شبکه و تعیین سطوح دسترسی کاربران.
- پیکربندی تجهیزات شبکه مثل روترها، مسیریابها، سرورها، اکسسپوینتها و....
- تهیه نسخه پشتیبان از دادهها و مستندسازی تغییرات شبکه.
- ارزیابی عملکرد شبکه و بررسی سرعت دستیابی به دادهها.
- عیبیابی شبکه و برطرف کردن مشکلات با هدف پیشگیری از بروز اختلال در شبکه.
- مراجعه به محل مشتریان و انجام اقدامات فنی در محل (در حوزه شبکه).
- عیبیابی و رفع نقص سیستمعاملها و نرمافزارها، سختافزارها و تجهیزات شبکه.
- نصب و پیکربندی انواع سیستمعاملها و نرمافزارها.
- نصب فیزیکی و پیکربندی انواع سختافزارها و تجهیزات شبکه.
- نصب و پیکربندی انواع سرویسهای نرمافزاری شبکه.
- مانیتورینگ و مدیریت شبکه.
- مستندسازی و گزارشنویسی فنی.
برخی شرکتها در عنوان شغلی خود به این نکته اشاره دارند که کارشناس پشتیبانی شبکه باید در زمینه کار با نرمافزار سوییچینگ، اکتیو دایرکتوری، مجازیسازی سرور، DHCP و Mikrotik مهارت داشته باشد. البته به این نکته دقت کنید که مهارتی نظیر مجازیسازی سرور به کارشناس مخصوص به خود نیاز دارد، زیرا یک تخصص کامل است که مفاهیم مختلفی را شامل میشود و قرار نیست یک کارشناس پشتیبانی شبکه تمامی مهارتهای مشاغل دیگر شبکه را داشته باشد.
چگونه یک کارشناس پشتیبان شبکه شویم؟
اگر به دنبال آن هستید تا به دنیای پر درآمد شبکههای کامپیوتری وارد شوید، بهتر است گامهای آغازین را ساده بردارید و به تدریج به فکر مدارج بالاتر باشید. بهطور معمول، بهتر است به فکر دریافت مدرک کاردانی یا کارشناسی در رشتههای علوم کامپیوتر، فناوریاطلاعات یا مخابرات باشید. با اینحال، مدرک کارشناسی عامل موفقیت شما نیست، زیرا به دانش و مهارت فنی در این زمینه نیاز دارید که از طریق گذراندن دورههای آموزشی به دست میآید. علاوه بر این، باید به فکر کسب تجربه عملی در این زمینه باشید که بهترین گزینه در این زمینه کارآموزی است. از مهمترین مهارتهایی که به عنوان یک کارشناس پشتیبان شبکه باید به فکر دریافت آنها باشید به موارد زیر باید اشاره کرد:
- دریافت مدرک نتورکپلاس.
- آشنایی با مفاهیم پایه شبکه و سیستمعاملهای شبکه لینوکس و ویندوز.
- آشنایی با مباحث ضروری مرتبط با تجهیزات سیسکو.
- آشنایی با مباحث اولیه مرتبط با امنیت شبکه (در این زمینه پیشنهاد میشود به فکر دریافت مدرک سکوریتیپلاس باشید.)
- آشنایی با نرمافزارهای کاربردی که در زمینه مانیتورینگ و نظارت بر شبکه در دسترس قرار دارند.
- آشنایی با سختافزارهای دنیای کامپیوتر (در این زمینه نیز پیشنهاد میشود به فکر دریافت مدرک A+ باشید).
- مهارتهایی که به آنها اشاره شد جزء ملزومات مهم این حوزه هستند، با اینحال اگر میخواهید اطمینان حاصل کنید که تمامی مهارتهای لازم در این زمینه را دارید پیشنهاد میکنیم به فکر یادگیری مهارتهای زیر نیز باشید:
- آشنایی با سیستمعاملی لینوکس (با توجه به اینکه در بیشتر موارد ممکن است در مراکز دادهای کار کنید که مجهز به سیستمعامل سرور لینوکس هستند بهتر است با مفاهیم پایه این سیستمعامل آشنا باشید.)
- تسلط به مبحث مسیریابی و دیوارهای آتش در لینوکس.
- آشنایی با مباحث مجازیسازی با ESX و VCenter
- آشنایی با مبحث Raid و مدیریت ILO در سرورهای HP
- آشنایی با مفهوم UTM و کار با دیوارآتش
- آشنایی با مفهوم سرورهای IIS و Nginx.
- آشنایی با تکنیکهایی که در زمینه پشتیبانگیری و بازیابی کاربرد دارند.
- دستکم نحوه کار با یک نرمافزار مانیتورینگ پر کاربرد شبکه را یاد بگیرید.
- آشنایی اولیه با مباحث بانکهای اطلاعاتی مثل پیادهسازی محاورهها ایده بدی نیست.
- به عنوان یک کارشناس پشتیبان شبکه باید بتوانید بدون مشکل به عیبیابی شبکه و مشکلات نرمافزاری پرداخته و آنها را برطرف کنید.
برای آشنایی بیشتر با مشاغل شبکه و امنیت و دورههای آموزشی روی لینکهای زیر بزنید:
به این مطلب چند ستاره میدهید؟(امتیاز: 4.5 - رای: 1)